WordPress vs Wix: Wat is de beste keuze voor jouw website?

Wij krijgen regelmatig de vraag vanuit onze klanten wat het verschil is tussen Wix en WordPress. In dit artikel proberen we de belangrijkste verschillen in kaart te brengen.

WordPress is de populairste website cms ter wereld, maar het is niet de enige. Wix heeft zijn populariteit te danken aan de eenvoudige tools die erin zitten. Zonder enige technische kennis kan iedereen een website maken. Met Wix en WordPress kan je allebei prachtige sites maken, maar ze verschillen qua functionaliteit en kosten. Hier is een blik op de verschillen tussen WordPress en Wix en wat ze allebei te bieden hebben.

wordpress vs wixWebsite Maker en Content Management Systemen

Wix is ​​een full-service site builder die het zelfs voor de nieuwste gebruikers gemakkelijk maakt om snel een website op te zetten in verschillende niches. De zelf-gehoste versie van WordPress van WordPress.org maakt een aantal verschillende paginabuilders zoals Elementor, Gutenberg en Divi beschikbaar voor zijn gebruikers.  WordPress is opgevat als een contentmanagementsysteem dat een pagina-editor bevat en kan zijn gevuld met tekst, media en links. Zowel Wix als WordPress kunnen worden gebruikt om een ​​werkende website op te zetten zonder kennis van code, maar er zijn aanzienlijke compromissen tussen de volledig gehoste Wix en de mix- en matchflexibiliteit van zelf gehoste WordPress die nieuwe site-eigenaren mogelijk willen overwegen.

Makkelijk in gebruik

Zoals velen al weten, zijn er veel voordelen van het gebruik van WordPress, wat de reden is waarom zoveel gebruikers zich wenden tot dit platform. Het is echter ook belangrijk om op te merken dat Wix ook een verscheidenheid aan functies biedt die zeer gewenst zijn bij website-eigenaren. Wix adverteert zichzelf als een full-service site builder die iedereen kan gebruiken. Met behulp van een van de meer dan 500 websitesjablonen die Wix aanbiedt, kunnen gebruikers elementen slepen en neerzetten om binnen enkele minuten een site te maken zonder enige codering. Omdat Wix een gehost platform is, behouden de ontwikkelaars de controle over alle beschikbare tools en applicaties, zodat gebruikers externe tools van andere bronnen niet kunnen importeren. Zodra een nieuwe site-eigenaar een sjabloon kiest, zitten ze ermee vast. Website-sjablonen kunnen niet snel worden gewijzigd als de identiteit van een website verandert, maar de Wix-interface is gebruiksvriendelijk, gemaakt met beginners in het achterhoofd, en biedt 24 uur per dag ondersteuning voor het oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen.

Met WordPress blijven veel meer functies over aan de gebruiker. Zelf-gehoste WordPress-sites worden geleverd met een administratief dashboard dat toegang biedt tot de hulpmiddelen die nodig zijn om een ​​thema te installeren, basisaanpassingen te maken, een pagina of bericht te maken en plug-ins toe te voegen die nodig zijn voor toegevoegde functies.

Leren werken met het WordPress en de vele beschikbare thema- en plugins is lastiger om te leren dan bij Wix. Daarentegen zijn de mogelijkheden veel groter bij WordPress vs Wix. WordPress is open-source en dat wil zeggen dat de code vrij is voor iedereen om te zien en aan te passen. Hierdoor zijn er vele gratis thema’s en plugins beschikbaar waarmee je snel je site kan verbeteren.

Doel van de website is bepalend voor de juiste keuze

Afhankelijk van het doel van uw website, moet u wellicht rekening houden met toekomstige uitbreidingen en de mogelijkheid om op te schalen om aan extra vereisten te voldoen naarmate je bedrijf groeit. Hoewel Wix tools biedt voor het maken en uitvoeren van een volledig functionele website, bevat deze mogelijk niet alle functies die nodig zijn om groei mogelijk te maken. Wix wordt volledig gehost, wat betekent dat het gedeelde platform opslag en bandbreedte toewijst aan Wix-gebruikers, afhankelijk van het hostingplan dat zij hebben aangeschaft. Dit kan een probleem zijn voor een site die een plotselinge verkeersstroom ondervindt, of meer bronnen nodig heeft om secundaire toepassingen uit te voeren.

Wix beperkt ook de opties van een gebruiker voor het aanpassen van de site. Hoewel Wix-gebruikers toegang hebben tot honderden goed ontworpen sjablonen voor het opzetten van een site, is het niet mogelijk om een ​​van een externe bron te importeren. En hoewel Wix gebruikers toestaat extra functies toe te voegen door te kiezen uit de bibliotheek met “applicaties” (analoog aan plug-ins in WordPress), moeten gebruikers mogelijk extra maandelijkse kosten betalen om ze te gebruiken en, wederom, zijn ze beperkt tot alleen die applicaties die door Wix zelf.

Een reden voor de blijvende populariteit van WordPress is de vrijwel onbegrensde veelzijdigheid. Zodra de WordPress-kerncode is geïnstalleerd, kunnen gebruikers putten uit de officiële WordPress-thema- en plugin-directory’s, maar ook uit de producten van ontwikkelaars over de hele wereld om hun site aan te passen en toe te voegen functies om aan zijn unieke behoeften te voldoen. WordPress maakt het gemakkelijk om thema’s te veranderen als de identiteitsveranderingen van een site en om plug-ins toe te voegen en te verwijderen als dat nodig is. Hoewel WordPress-gebruikers coderen niet nodig hebben om een ​​site in te stellen en uit te voeren, kunnen ontwikkelaars met WordPress nog meer verfijnen door te werken met de kerncode, evenals thema- en plug-inbestanden om de uiterlijk en functies van de site.

Als je gewoon een website wilt om wat informatie op te zetten en je verwacht niet al te veel bezoekers is Wix een goede optie. Wil je een wat serieuzere website die meer bezoekers kan aantrekken zou ik altijd voor WordPress gaan. Met WordPress heb je veel meer opties om de vindbaarheid van je website te verhogen of het design aan te passen. Met Wix zit je vast aan de beperkingen van het platform. Met WordPress ben je volledig vrij om aan te passen wat je wilt, kan je het zelf niet dan is er altijd een ontwikkelaar die je kan inhuren.

Kosten voor installatie en onderhoud

De kosten voor het opzetten en beheren van een website zijn afhankelijk van een breed scala aan factoren, en dat kan in de loop van de tijd aanzienlijk veranderen naarmate een site evolueert. Omdat het een hostingplatform is, evenals een site builder, maakt Wix het gemakkelijk voor gebruikers om de kosten te berekenen met een gelaagde reeks van maandelijkse abonnementen die ook een domeinnaam en verschillende opslagniveaus bevatten, toegang tot add-on-apps en meer. Er is ook een volledig gratis startschema, maar het heeft beperkte functies en vereist dat gebruikers reclame op hun site accepteren. Naarmate een site groeit en verandert, kunnen gebruikers opschalen naar een hoger prijsplan met de functies die ze nodig hebben.

Omdat Wix al zijn tools aanbiedt in pakketten met vaste maandelijkse kosten, hoeven gebruikers geen rekening te houden met externe kosten, zoals het inhuren van ontwikkelaarsdiensten of het kopen van activa van externe bronnen. Dit maakt het vooral aantrekkelijk voor nieuwe gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige en relatief goedkope manier om een ​​site op te zetten, hoewel het opties voor maatwerk en gespecialiseerde functies beperkt.

WordPress zelf is gratis te downloaden en te installeren – en het is mogelijk om een ​​hele site bijna gratis op te zetten met een eenvoudig hostingpakket en gratis thema’s en plug-ins van de officiële WordPress-directory’s. Maar afhankelijk van de functies en functies die een bepaalde site nodig heeft, kunnen de werkelijke kosten van het instellen en uitvoeren van een WordPress-site zeer variabel zijn. Die kosten omvatten het kopen en registreren van een domeinnaam, en kunnen ook het aanschaffen van premiumthema’s en plug-ins omvatten die nodig zijn om de juiste look en functionaliteit voor de site te krijgen, of het inhuren van een ontwikkelaar om met de kerncode van de site te werken.

Webshop ondersteuning

Wix bevat een aantal e-commerce themasjablonen voor het instellen van uw site, maar om volledige e-commerce functionaliteit te krijgen die de betalingsgateways PayPal en autoriteit en andere belangrijke e-commerce tools bevat, zou u hun e-commerce webhostingpakket tegen een hogere maandelijkse prijs moeten kopen dan de standaardtarieven.

Met krachtige plug-ins voor e-commerce, zoals de wereldwijde favoriete Woocommerce, biedt WordPress een scala aan ecommerce-thema’s en plug-ins om een ​​online winkel van welke aard dan ook te creëren en op te schalen naarmate de onderneming groeit. Geïnstalleerd op een eenvoudige WordPress-site, Woocommerce en vergelijkbare gratis en premium plug-ins, kunnen gebruikers kiezen uit verschillende betalingsopties om zowel lokaal als wereldwijd zaken te doen.

Zowel Wix als WordPress zetten de tools in om een ​​visueel aantrekkelijke en volledig functionerende website binnen het bereik van elke gebruiker te maken. Wix is ​​een gehoste sitebouwer die een alles-in-één oplossing voor het bouwen van sites belooft, maar gebruikers zijn beperkt tot de functies en hulpmiddelen die door hun eigen ontwikkelteam zijn gemaakt. Dat is een trade-off die nieuwe gebruikers met kleine sites bereid zijn te accepteren – maar voor website eigenaren die hunkeren naar controle over alle aspecten van hun site en de flexibiliteit om nieuwe functies in te bouwen terwijl het zich ontwikkelt, biedt self-gehoste WordPress onbeperkte opties voor onbeperkt groei. Nu je de verschillen kent tussen WordPress en Wix, kunt je nu kiezen welke het beste is voor u en uw site.

Wil je meer weten over Wix of WordPress of een andere vraag neem de gerust contact met ons op.