WordPress onderhoud, hoe doe je dat?

WordPress is een online, open source tool voor het maken van websites die het voor particulieren en bedrijven gemakkelijk maakt om gratis een blogplatform en contentmanagementsysteem (CMS) te hebben. Zoals in gratis. Je zou kunnen denken dat het, omdat het open source is (oftewel software waarvan de broncode door iedereen kan worden gewijzigd), zwak of afgezwakt is. Maar dat is het niet – het is eigenlijk behoorlijk robuust. In feite vind je WordPress-sites vrijwel overal waar je online bent, en het zijn sites waar je zeker van hebt gehoord: beroemde blogs, Fortune 500-bedrijven, beroemdheden, nieuwsuitzendingen en muzieksites, om er maar een paar te noemen.

Redenen om niet te updaten

Geloof het of niet, er zijn WordPress-sites die nooit worden bijgewerkt. De redenen hiervoor vallen onder de algemene categorie “het is niet kapot, repareer het niet” en de excuses zijn onder meer:

  • Mijn site zal breken
  • Ik heb geen tijd
  • Ik heb die nieuwe functies niet nodig
  • Mijn plug-ins werken niet meer

En dus gaan sites door met oudere versies van WordPress, waarbij hun beheerders opzettelijk GEEN updates activeren. Er is veel mis met deze manier van denken, maar daar gaan we hier niet op in. Begrijp gewoon dat het bijwerken van uw WordPress-site in feite in uw eigen belang is.

Redenen om WordPress wel te updaten

Sommige mensen hebben het idee dat WordPress-updates vooral gaan over het toevoegen van toeters en bellen aan een bestaande versie. Maar het updaten van een WordPress-installatie biedt veel meer dan dat:

  • Beveiligingspatches – Een op de vier websites met een CMS is een WordPress-site, en een populair CMS zal hackers aantrekken die op zoek zijn naar verstoring. Grote updates (genummerd X.X) bevatten over het algemeen beveiligingspatches die zijn ontworpen om kwetsbaarheden te herstellen.
  • Bugfixes – De steeds veranderende aard van WordPress betekent dat er van tijd tot tijd bugs opduiken. WordPress heeft een mechanisme voor het rapporteren van bugs, en vaak zal een kleine update (genummerd X.X.X) bugfixes bevatten.
    Verbeterde prestaties – De wijzigingen en fixes die bij een WordPress-update komen, dienen vaak om de prestaties van uw site te verbeteren. Dat wil je toch?
  • Compatibiliteit – Een grote WordPress-update activeert vaak updates in plug-ins, zodat de plug-ins blijven werken met de nieuwste versie van WordPress. Controleer de compatibiliteitsproblemen met de plug-ins die u gebruikt voordat u de update uitvoert. Oude versies van WordPress worden niet ondersteund door sommige plug-ins, dus updaten is de enige manier om bepaalde plug-ins te blijven gebruiken.
  • Nieuwe functies – Soms bevat een update nieuwe functies die de gebruikerservaring op uw site kunnen verbeteren. Betere gebruikerservaring = betere reactie op uw site.

Kortom, het up-to-date houden van uw WordPress-site is de zekerste manier om uw site soepel en efficiënt te laten werken.
U zou al dagelijkse of wekelijkse back-ups van uw website moeten maken, maar als u dat niet doet, zorg er dan voor dat u een back-up van uw site maakt voordat u de updates uitvoert.

Zoals we hierboven al zeiden, worden plug-ins soms samen met de nieuwe WordPress-versie bijgewerkt, maar andere niet. Als uw plug-in niet meer bijgehouden wordt door de maker wilt u erop voorbereid zijn voor het geval deze niet meer werkt met uw bijgewerkte site. Als het niet werkt, is het beter om een ​​vervanging voor de plug-in te zoeken in plaats van WordPress te updaten.

Wat te updaten

Het is niet genoeg om alleen uw WordPress-installatie bij te werken. Voor maximale effectiviteit wilt u ook uw plug-ins en uw thema bijwerken. De meeste gerenommeerde ontwikkelaars zullen ook hun plug-ins of thema’s bijwerken wanneer er een update uitkomt, maar je zult die elementen willen bekijken voordat je aan een update van je WordPress-installatie begint.

Voor een krachtig CMS en blogplatform is WordPress moeilijk te verslaan. Maar ongeacht of u uw WordPress-site aan een externe beheerder toevertrouwt of het onderhoud zelf afhandelt, het up-to-date houden is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw site correct werkt en een geweldige gebruikerservaring biedt.