Is WordPress gratis of toch niet?

WordPress kan vandaag de dag met recht en rede worden bestempeld als het belangrijkste content management systeem welke er op de markt is terug te vinden. Het platform is de voorbije jaren ongekend populair geworden, maar toch bestaan er nog altijd enkele vaak gehoorde vragen rond het CMS. Eén van de belangrijkste vragen welke continue terug lijkt te komen heeft betrekking tot het feit of WordPress nu echt gratis is of niet. Dat is het zeker. WordPress is een open-source content management systeem wat betekent dat het gratis wordt aangeboden. Bovendien zorgt het open-source karakter er eveneens voor dat er door de community steeds weer nieuwe aanpassingen of uitbreidingen aan gebeuren. Ben jij ook benieuwd naar de reden waarom WordPress gratis wordt aangeboden? Dan is het de moeite meer dan waard om even dit artikel grondig door te nemen!

wordpress gratis

Waarom is WordPress geen betalende software?

Het feit dat WordPress gratis wordt aangeboden is volgens veel mensen nog steeds iets wat de nodige argwaan opwekt. Waarom wordt software welke pretendeert zo goed te zijn immers gewoon gratis aangeboden en niet verkocht? Dit is een logische vraag, maar eigenlijk is het antwoord zeer voor de hand liggend. WordPress is namelijk een open-source project. Dit betekent dat ze geen eigendom is van een bedrijf, maar wordt gerund door een community. Zowel de documentatie met betrekking tot het platform als de code waaruit ze is vervaardigd zijn beiden volledig gemaakt door duizenden getalenteerde vrijwilligers.

Bovenstaande betekent niet dat er geen leidinggevende personen zijn. Uiteraard zijn er dan ook een paar mensen die aan het hoofd staan en de leiding hebben over de ontwikkelprojecten. Dit gezegd hebbende is het voor iedereen mogelijk om niet alleen nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen voor WordPress, maar ook bijvoorbeeld bugs te rapporteren en / of problemen op te lossen. Ook het inleveren van suggesties voor nieuwe functies kan in principe zonder probleem door iedereen gebeuren. Het is precies deze community gedreven manier van werken die er voor zorgt dat WordPress zonder probleem volledig gratis kan worden gehouden.

Hoeveel kost het gebruik van WordPress?

Het WordPress CMS is gratis te downloaden via de officiële website. Echter, voor iedereen die een website online wil zetten welke is gebaseerd op het WordPress CMS geldt uiteraard dat er een domeinnaam en webhosting zijn vereist. Deze diensten zijn doorgaans altijd betalend. Het is echter ook mogelijk om een WordPress blog op te zetten zonder deze extra kosten. Daarvoor kan er gebruik worden gemaakt van de WordPress.com variant. Let wel, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de mogelijkheden in dit geval eerder beperkt zijn. Daarnaast is het zo dat er ook rekening dient te worden gehouden met advertenties die worden weergegeven.

Hoe het ook zij mag het duidelijk zijn dat de eventuele kosten waar je mee kan worden geconfronteerd bij het gebruik van WordPress erg laag liggen. De enige zaken waar je kosten voor zal moeten betalen zijn dan ook de webhosting en de domeinnaam. Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van een ander systeem zijn dit echter uiteraard kosten waar je rekening mee dient te houden. In principe zijn er verder geen kosten verbonden aan het gebruik van WordPress. Let wel, wil je graag gebruikmaken van een premium template of één of meerdere premium plugins? Dan is het mogelijk dat ook deze betalend zijn. Let wel, het gebruik van dergelijke premium plugins is vaak helemaal niet nodig.

Conclusie; WordPress is en blijft gratis

De conclusie van dit artikel is dus duidelijk dat WordPress gratis is en ook altijd zal blijven. Het feit dat het hierbij gaat om een door een community opgezet en beheerd project zorgt er voor dat de software nooit geld zal kosten. De enige kosten waar je wel rekening mee dient te houden zijn dus deze die betrekking hebben tot de domeinnaam en de webhosting.