Is Moodle gratis?

Moodle staat wereldwijd bekend als de vaakst gebruikte open-source leeromgeving. Open-source betekent dat er in de basis geen kosten zijn verbonden aan het gebruik van Moodle. We zeggen wel degelijk in de basis, want het is wel degelijk zo dat je, afhankelijk van bepaalde keuzes die worden gemaakt, op een zeker ogenblik geconfronteerd kan worden met bepaalde kosten. Hoeveel deze kosten nu precies bedragen en ook waarom ze nu precies worden aangerekend vertellen we je graag door middel van de informatie in dit blogartikel.

moodle gratisIs Moodle gratis of niet?

Op de vraag of Moodle nu gratis is of niet moeten we een enigszins complex antwoord geven. In de basis is het namelijk zo dat Moodle inderdaad gratis is. Wat betekent dit nu concreet? Wel, Moodle is op zich gratis te downloaden. Dit betekent dat er binnen bepaalde limieten gratis gebruik kan worden gemaakt van deze open-source software. Er moet hier echter ook meteen een kanttekening bij worden gemaakt. Het spreekt namelijk voor zich dat deze software ook op een bepaalde manier moet worden gehost.

Het hosten van dit platform brengt in de praktijk uiteraard wel de nodige kosten met zich mee. Hoe hoog deze kosten precies zullen uitvallen is niet alleen afhankelijk van de partij waar je een beroep op doet, maar ook van de mate waarin je het platform gaat gebruiken. Hoe uitgebreider de mogelijkheden die je ter beschikking wil hebben en hoe meer gebruikers van het platform gebruik gaan maken, des te meer middelen er zijn vereist voor het draaien van Moodle.

De gratis versie van Moodle die beschikbaar is kenmerkt zich eveneens door een aantal beperkingen. Zo kunnen er bijvoorbeeld “slechts” tot maximaal 50 gebruikers worden toegevoegd. Daarnaast is het zo dat er slechts 200 MB beschikbare ruimte is voorzien. Wel is het mogelijk om met de gratis versie van Moodle de leeromgeving te personaliseren en kan er aan video en screen sharing worden gedaan.

Moodle voor klassen en scholen

Moodle is op de markt beschikbaar in tal van verschillende uitvoeringen. In eerste instantie is er bijvoorbeeld ‘Moodle Starter’. Het betreft hier software waarvoor een kostprijs geldt van 55 Amerikaanse dollar per jaar. In deze versie zijn verschillende extra zaken inbegrepen. Het gaat hierbij niet alleen om maatwerk certificaten, maar ook om een documenten converter en om automatische backups. Moodle wordt in de praktijk lang niet alleen voor individuele klassen gebruikt. Voor scholen die op uitgebreidere schaal van dit platform gebruik willen maken bestaat er dan ook zoiets als ‘Moodle for School’.

Moodle for School

De vraag “Is Moodle gratis?” is ondertussen reeds voor een groot deel beantwoord. In bepaalde gevallen is ze dat dus inderdaad, maar van zodra je nood hebt aan bepaalde, specifieke functionaliteiten is het mogelijk dat je daarvoor zal moeten betalen. Specifiek voor ‘Moodle for School’ geldt dat er drie verschillende soorten abonnementen bestaan. Deze drie verschillende premium abonnementen hebben dezelfde basis functionaliteiten als de gratis versie, maar kenmerken zich door de ondersteuning voor een groter aantal gebruikers. De exacte abonnementen waar je een keuze uit kan maken zijn dan ook de volgende:

  • Moodle Mini voor een bedrag van 190 Amerikaanse dollar per school per jaar (ondersteuning tot 100 gebruikers en 200 MB aan opslagruimte);
  • Moodle Small voor een bedrag van 380 Amerikaanse dollar per school per jaar (ondersteuning tot 200 gebruikers en 200 MB aan opslagruimte);
  • Moodle Medium voor een bedrag van 760 Amerikaanse dollar per school per jaar (ondersteuning tot 500 gebruikers en 1.000 MB aan opslagruimte);

Bovenstaande maakt duidelijk dat de kostprijs van Moodle voor scholen in het bijzonder wordt bepaald door het aantal gebruikers die van de software gebruik zullen maken.