Wat is internet marketing?

De meeste bedrijven zijn tegenwoordig bezig met internet marketing. Dat komt omdat het de meest betaalbare manier is om hun doelgroep te bereiken. Maar wat is internet marketing echt?

Internet Marketing als definitie

Ook wel online marketing genoemd, het is het proces van het promoten van een merk, producten of diensten via internet. Het brede toepassingsgebied omvat e-mailmarketing, elektronisch klantrelatiebeheer en eventuele promotieactiviteiten die via draadloze media worden uitgevoerd.

Het combineert ook de technische en creatieve aspecten van het World Wide Web, zoals reclame, ontwerp, ontwikkeling en verkoop. Bovendien heeft Internet Marketing ook betrekking op het creëren en plaatsen van advertenties in de verschillende stadia van de klantencyclus.

Online marketing is onderverdeeld in verschillende typen:

Zoekmachine Marketing

Met zoekmachine marketing (SEM, Search Engine Marketing) laat je betaalde reclames zien op de zoekresultaten pagina’s van Google. Zo kan je met bijvoorbeeld Google Adwords altijd bovenaan staan in de zoekresultaten op de belangrijkste zoekwoorden voor jouw bedrijf.

Zoekmachine optimalisatie

Op onbetaalde en natuurlijke wijze bezoekers binnenhalen via zoekmachines zoals Google en Bing. Vele technieken vallen onder dit type marketing zoals:

  • Content marketing
  • Technische optimalisatie
  • Linkbuilding

Affiliate Marketing

Het is een marketingpraktijk waarbij een bedrijf een online retailer, e-commerce site of blog betaalt voor elke bezoeker of verkoop die deze websites voor hun merk maken.

Hoe werkt dit in de praktijk?
Site A lokt bezoekers naar zijn site en stuurt deze vervolgens door naar site B. Bij site B vindt de verkoop plaats en site A krijgt een percentage van de verkoop.

Email Marketing

Je verstuurt e-mails naar je huidige of toekomstige klanten. In deze e-mails kan je de producten en diensten van het bedrijf onder de aandacht brengen.

Sociale media marketing

Het proces van het promoten van een website via diverse sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Pinterest en meer.

Waarom internet marketing belangrijk is?

Het internet heeft de kracht om miljoenen mensen uit de hele wereld te verbinden. Zo heeft het ook de mogelijkheden om uw bedrijf naar uw doelgroep in contact te brengen. Het voordeel van internet marketing is dat de effectiviteit van de campagne zeer goed gemeten kan worden. Hierdoor weet je zeer gedetailleerd welke vorm van campagne het meest effectief is voor jouw bedrijf.